ZO VERMINDER JIJ JOUW CAMERAVREES: 5 TIPS

geplaatst in: Blog | 0

Heb jij last van cameravrees en moet je binnenkort op de foto of laat Heb jij last van cameravrees en moet je binnenkort op de foto of laat je een video maken? Geen stress. Ik geef je tips om te ontspannen, zodat jij straks je stralende zelf terugziet. Zo verminder jij jouw cameravrees.

Ten eerste even een geruststelling: je bent niet de enige met cameravrees. Ik heb al veel mensen voor mijn lens gehad, of het nou voor een foto of video is, en lang niet iedereen staat dan te juichen. Ook zijn er mensen die zeggen dat ze geen angst voor de camera hebben, maar zodra ze dat ding zien, worden ze toch wat nerveus. Allemaal heel normaal dus. Gelukkig lukt het me bijna altijd om die ander te laten ontspannen voor mijn lens. Ik deel graag mijn tips & tricks met jou zodat die angst voor de camera wat kan afnemen.

De belangrijkste tip bij camera-angst

De belangrijkste tip die ik je kan geven is om open te zijn over jouw camera-angst. Schaam je er niet voor, dat is nergens voor nodig. Je hoeft jezelf ook niet af te branden omdat je er last van hebt. Wees trots op jezelf: je vindt iets eng en toch doe je het! Dat is alleen maar een dik compliment waard.

Ga je op de foto of laat je video-opnames maken, bijvoorbeeld voor een video-cv of crowdfundingvideo, geef dan van tevoren aan de fotograaf of cameraman door dat je last hebt van cameravrees. Voor die ander fijn te weten, want zo kan hij / zij daar rekening mee houden en je op je gemak stellen. En je zult zien, dat als je er eerlijk over bent, een deel van de spanning bij jou dan al wegvalt.

Cameravrees te lijf met nog meer tips

Wat helpt nog meer? Dat ga ik je vertellen. Het is niet gezegd dat elke tip voor jou werkt, dus kijk wat jou het meeste aanspreekt en oefen daarmee.

Ontspannings- of ademhalingsoefening

Waarschijnlijk voel je thuis de spanning al oplopen als je die dag voor de camera moet verschijnen. Zorg dat je niet hoeft te haasten en doe voordat je gaat een ademhalings- of ontspanningsoefening. 5 minuten is al genoeg om minder stress in je lijf te voelen. Een wandeling kan ook helpen.

Oefenen

Het klinkt misschien als een open deur, maar het helpt wel: thuis oefenen. Met je pose en als je een video laat maken ook je verhaal. Je wil niet dat jouw video overkomt als een spreekbeurt, dus zorg dat je jouw tekst een paar keer hardop hebt verteld. Wil je checken of het niet te kort of lang is? Neem je verhaal dan op met de dictafoonfunctie op je telefoon. Zo kun je ook meteen terugluisteren hoe je verhaal overkomt. Extra tip: maak altijd een script voordat je opnames gaat maken. In mijn blog vertel ik je hoe je zelf een video-cv script maakt.

Gekke bekken trekken

Als je gespannen bent omdat je last hebt van cameravrees, ga je automatisch je gezicht aanspannen en dan met name je kaken. Je blik wordt harder en je lach wordt krampachtig. En dat is precies wat je niet wil op de foto of in die video. Dus ga lekker los en trek een paar keer een gekke bek. Kan jou het schelen. Het helpt om je gezichtspieren te ontspannen. Waarschijnlijk schiet je er van in de lach. Mooi zo, daar ontspan je van!

Schouders ontspannen

Nog zo’n grapje van je lijf. Ben je gespannen en ben je bang voor die camera, dan trek je waarschijnlijk zonder dat je het door hebt je schouders op. Je ademhaling gaat ook omhoog waardoor je niet echt relaxt in beeld komt. Dus voordat de camera aangaat: trek een paar keer je schouders omhoog naar je oren en laat ze dan met een zucht weer naar beneden zakken. En probeer ze daar te houden.

“De eerste keer dat ik een video-opname had voor mijn YouTube-kanaal blokkeerde ik volledig. Haal die camera uit mijn gezicht was het enige wat ik dacht. Maar na 10 minuten kreeg Thomas me ontspannen en sprak ik mijn eerste zin. De kop was eraf! Nu 2 jaar en vele video’s later, draai ik mijn hand er niet meer voor om. Ik, die vanaf kindsafaan doodsbang was om voor groepen of een camera te staan. Oefenen oefenen oefenen.”

Kim, eigenaresse van YouTube-kanaal Moesmeisje.

Afspraak maken?

Ik hoop dat ik je met deze tips een beetje op weg heb geholpen om jouw cameravrees te verminderen. En onthoud: oefenen baart kunst. Hoe vaker je het doet, hoe meer ontspannen het zal gaan. Het hoeft niet meteen perfect. Denk je nu, OK ik ga het gewoon doen, hoppakee? Stuur me een mailtje om een afspraak voor een fotoshoot of video-opname te maken. Naast portretfoto’s maak ik ook foto’s voor jouw website. Ook kan ik een bedrijfsfilm maken, een crowdfundingvideo of een video-cv. Ik heb de naam om rust uit te stralen dus samen gaan we die camera-angst te lijf.

Photo by krakenimages on Unsplash

NEEM CONTACT OP

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *