Crowdfunding video script maken

CROWDFUNDING VIDEO SCRIPT MAKEN – ZO DOE JE HET ZELF!

geplaatst in: Blog | 0

Dus je gaat een crowdfunding campagne starten? Goed idee! Wist je dat crowdfunding campagnes met een video veel beter scoren? Wil jij zelf een crowdfunding video script maken? Ik laat je zien hoe je dat doet.

Uit onderzoek van Kickstarter blijkt dat crowdfunding campagnes een stuk succesvoller zijn als ze worden ondersteund door een video. Gemiddeld behaalt 33 procent van de campagnes op het platform hun doel. Dit stijgt naar 66 procent voor crowdfunding campagnes met een video. Wil je meer redenen om een crowdfunding video te (laten) maken? Kijk dan op de pagina Crowdfunding video laten maken.

Misschien heb je al een goed uitgewerkt plan en heb je hiervoor ook al een pitch geschreven. Heel goed! Dit is een mooie basis voor jouw crowdfunding video script. Maar waarschijnlijk ben je hier omdat je toch nog niet zo zeker bent over je pitch en script. Wil jij ook je publiek enthousiast krijgen? Ik laat je zien hoe je in 5 simpele stappen zelf een crowdfunding video script maakt.

Crowdfunding video script maken
Photo by Carlos Arthur M.R on Unsplash

Zelf een crowdfunding video script maken

We leven in een tijdperk waar alles steeds sneller gaat en we steeds minder tijd lijken te hebben. Als je op straat wordt aangesproken door iemand die jou iets wil verkopen, ben je er ook na 5 seconden klaar mee. Als iemand niet meteen to-the-point komt, raak je gefrustreerd omdat ze jouw kostbare tijd verdoen.

Commercials op televisie zijn eigenlijk nooit langer dan 30 seconden. Toch lijken ze vaak veel langer te duren en dat is niet voor niets. Je krijgt in die korte tijd namelijk enorm veel prikkels te verwerken. Kleurtjes, beweging, muziek, geluidseffecten en meestal een (stem)acteur die jou wil overtuigen hun product of dienst af te nemen.

In principe moet 30 seconden ook genoeg zijn om iets te kunnen vertellen. Als je tenminste weet wát je wilt vertellen. Voor ondernemers is er de elevator pitch. Als je jouw idee aan iemand wilt presenteren en je komt diegene tegen in de lift, dan heb je zo’n 30 seconden de tijd om je verhaal te houden. Studies tonen ook aan dat video’s van 30 seconden in 88.3 procent van de gevallen helemaal bekeken worden

Je kunt jouw crowdfunding video op eenzelfde manier bekijken als een commercial. Hij mag gerust iets langer dan 30 seconden zijn, maar liever niet langer dan 2 minuten. Hoe zorg je ervoor dat jij binnen die tijd alles kwijt kunt wat je wilt vertellen? Of liever, alles vertelt wat jouw publiek wil horen. Je kunt de camera aanzetten en beginnen te ratelen, maar dan is de kans groot dat je heel veel praat, maar weinig zegt. Je kunt daarom beter een crowdfunding video script maken.

Stap 1: Vertel een verhaal – Grijp de aandacht (en houd ‘m goed vast)

De attentiespanne van je publiek is zo’n 8 seconden, daarna verslapt de aandacht bij de meeste kijkers en wordt de kans dat ze wegklikken groter. Grijp meteen de aandacht van je publiek en houd deze vast!

Het is belangrijk meteen met de deur in huis te vallen en een sfeer neer te zetten. Bedenk goed welke emotie je wilt opwekken bij jouw publiek. Heb je überhaupt nagedacht wie jouw publiek is? Je kunt hiervoor een profiel maken van jouw ideale ‘donateur’. Hoe spreek je hem of haar aan?

Vertel een persoonlijk verhaal met een begin, een midden en een einde. Begin met het schetsen van de huidige situatie en maak het probleem helder. Een goede methode is om te beginnen met een vraag: “Baal jij er ook zo van om de vuile was te doen?” Zorg dat je publiek zich persoonlijk aangesproken voelt.

Jij bent natuurlijk super-enthousiast over je plannen. Breng dit enthousiasme over op je publiek. Zorg voor betrokkenheid. Humor doet het eigenlijk altijd goed, behalve natuurlijk als je aandacht vraagt voor een project om bijvoorbeeld kindersterfte tegen te gaan.

Stap 2: Informeer – Leg je plan uit

Nadat je de aandacht van je publiek hebt weten te veroveren en je de eerste 8 seconden overleefd hebt, is het tijd om jouw ideeën en plannen verder uit te leggen. Welk gat in de markt ga jij dichten en hoe ga je dit doen? Hoe ben je op dit idee gekomen? Vertel over de toegevoegde waarde van jouw product of dienst. Laat vooral veel zien, praat niet onnodig veel.

Ga niet te diep in op details of technische aspecten van het product dat je wilt ontwikkelen. Uiteraard moet je wel aantonen dat jouw product of dienst echt anders is dan alles wat al op de markt is. Het is tenslotte uniek en echt héél belangrijk dat het gerealiseerd gaat worden. Verkoop echter niet alleen het product, verkoop een gevoel. Het product is slechts een hulpmiddel om dat gevoel te bereiken.

Don’t:
“Dit product maakt jouw vuile was weer schoon. Het werkt door middel van een grote trommel die aangedreven wordt door een motor…”

Do:
“Dit product maakt jouw vuile was weer schoon. Het neemt jouw vervelend werk uit handen, waardoor jij meer tijd hebt voor leuke dingen.”

Stap 3: Wat heb ik eraan?

De meeste mensen zullen niet zomaar de portemonnee trekken en hun zuurverdiende geld naar jou toe gooien. Wees open en eerlijk over waar hun bijdrage naartoe gaat. Geef een tijdlijn van de stappen die jij zult nemen om het doel te behalen. Misschien kun je al iets vertellen over het productieproces. Wat is er al behaald? Waar sta je nu en wat moet er nog gebeuren?

Wat hebben de investeerders eraan om jou verder te helpen? Wat levert het hen op? Je kunt bijvoorbeeld een exclusieve weggever bedenken voor mensen die 10 euro, 50 euro of 100 euro inleggen.

Stap 4: Conclusie

Stel, het is gelukt. Jouw crowdfunding campagne was een daverend succes. Je hebt jouw droom kunnen verwezenlijken. Hoe ziet de wereld eruit als jouw product of dienst op de markt is? Wat levert het op? Maak dit zo helder mogelijk.

Stap 5: Call-to-action

Jouw publiek weet nu precies wat jij wilt doen, hoe je dit wilt doen en wat het oplevert. Nu is het tijd om het verhaal af te sluiten en hen te vragen met jou mee te gaan op reis.

Vraag niet zomaar om hulp of donaties. Bedelen werkt niet! Mensen willen geen gadgets of andere producten financieren, ze willen andere mensen helpen. Laat bijvoorbeeld de rest van jouw team zien en nodig je publiek uit ook aan boord te stappen. Jouw publiek is een onmisbaar onderdeel van dit mooie team. Zonder hen vaart jullie schip niet uit.

Je bent nu klaar om jouw crowdfunding video op te nemen. Ga je dit zelf doen? Let er dan vooral op dat je video prettig is om naar te kijken en dat vooral het geluid in orde is. Laat jouw boodschap niet verloren gaan omdat je niet te verstaan bent. Hoe je dat doet, vertel ik je in mijn volgende blog ‘Zelf Een Crowdfunding Video Maken – 5 Simpele Tips’ (volgt binnenkort).

Heb je geen zin om dit allemaal uit te zoeken? Zo kun je een geslaagde crowdfunding video laten maken.

NEEM CONTACT OP

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *