Je wilt een video-cv maken. Slim, want zo troef jij jouw ouderwetse concurrenten af. Maar hoe zorg je dat jouw boodschap straks van het scherm knalt? Alles begint met een sterk video-cv script. En ik ga je in 5 stappen uitleggen hoe je zo’n script maakt.
Een video-cv maken, is een slimme zet. Het biedt de ideale mix van informatie en emotie. En dat laatste kun je met een geschreven cv een stuk minder goed overbrengen. Een recruiter of toekomstige werkgever hoort je stem en ziet hoe jij jezelf presenteert. Het maken van een video-cv vergt ook meer inspanning dan het maken van een resumé. Het zegt dus meteen iets over jouw ambities. Jij hebt er écht zin in!
Het begint met een goed video-cv script
Een effectieve video-cv begint met een goed script. Hiermee beantwoord je de vragen die een recruiter of werkgever heeft als hij of zij op zoek is naar de ideale kandidaat voor een open vacature. Deze vragen zijn eigenlijk hetzelfde binnen elke branche.
Als jouw video-cv script goed in elkaar zit weet jij de kijker te prikkelen en stimuleren jou uit te nodigen om zaken toe te lichten. Een video-cv mag eigenlijk niet langer zijn dan twee minuten. Daarna verslapt de aandacht van de kijker en wordt de kans dat hij / zij jouw video-cv wegklikt groter.
Zorg dus dat het script voor jouw video-cv niet langer is dan die twee minuten (lees hem hardop voor om te testen). Vertel alleen de highlights en houd munitie over om mee te imponeren tijdens het gesprek zelfs. Blijft je video onder de minuut, dan kun je deze gemakkelijk delen via Instagram. Let’s begin!
Stap 1: introductie
Start met een pakkende openingszin waarmee je meteen de aandacht grijpt en de interesse van de kijker wint. Stel bijvoorbeeld een vraag waarvan een recruiter denkt “Ja, daar zoek ik inderdaad een oplossing voor! Misschien kun jij mij daarbij helpen. Vertel me meer!” Hier zou ik een of twee voorbeelden noemen waarbij je dus een probleem aankaart dat een werkgever kan hebben.
Stap 2: wie ben je en wat heb je te bieden?
Beschrijf jezelf zo goed mogelijk. Welke titel en functie heb je? Welke werkzaamheden voer jij uit?
Welke opleiding heb je gedaan? Denk niet alleen aan je studie, maar bijvoorbeeld ook aan cursussen. Welke werkervaring heb je? Denk ook aan eventueel vrijwilligerswerk en vakantiebaantjes die relevant kunnen zijn.
Wat zijn jouw sterkste karaktereigenschappen? Vertel bijvoorbeeld hoe anderen jou omschrijven. Geef ook enkele voorbeelden van punten waar je nog aan wilt werken. Wellicht zijn hiervoor mogelijkheden binnen het bedrijf waar je solliciteert. Wat zijn je hobby’s? Waarvan krijg jij energie en leef je helemaal op?
Stap 3: waarom jij?
Wat maakt jou anders dan de andere kandidaten? Wat voeg jij toe aan een bedrijf? Gebruik bijvoorbeeld jouw unieke verkooppunten die je hierboven hebt opgenoemd en bedenk hoe jouw toekomstige werkgever daarvan zal profiteren. Geef ook een concreet voorbeeld van deze verkooppunten aan de hand van de STAR-methode. De afkorting STAR staat voor Situatie, Taak, Actie en Resultaat. Is er een speciale situatie waar je met veel trots op terugkijkt? Vertel bijvoorbeeld over een stressvolle situatie op je werk. Wat was jouw taak? Hoe heb je de situatie opgelost? Wat was het resultaat van jouw actie en wat heb je hiervan geleerd? Houd het kort en concreet.
Stap 4: wat zoek jij?
Om te bepalen of jij de geschikte kandidaat bent, wil jouw toekomstige werkgever weten hoe toegewijd jij bent en of jullie verwachtingen op één lijn liggen. Is er een match? Probeer daarom zo goed mogelijk uit te leggen wat jouw verwachtingen zijn en waarom deze functie voor jou zo belangrijk is. Welke uitdagingen zoek je en welke ‘problemen’ los jij graag op? Wat is jouw missie in het leven en hoe past deze missie binnen het bedrijf? Welke bedrijfscultuur zoek jij?
Vind je het lastig deze vraag te beantwoorden? Stel jezelf dan de volgende vraag: Als je op jouw laatste dag terugkijkt op je leven, waar ben jij dan trots op? Wat heb je bereikt in je leven en waarvoor word jij herinnerd als je er niet meer bent? Het is misschien luguber om over na te denken, maar het kan je helpen dingen in een ander perspectief te zien. Je kunt jezelf ook de volgende vraag stellen: Als geld geen rol zou spelen, wat zou jij dan doen?
“If you say that getting the money is the most important thing, you will spend your life completely wasting your time. You’ll be doing things you don’t like doing in order to go on living, that is to go on doing things you don’t like doing. Which is stupid!”
Alan Watts – Brits filosoof, schrijver en spreker (1915 – 1973).
Als je jouw video-cv script schrijft voor één specifieke vacature, probeer dan duidelijk te maken waarom je specifiek deze functie wilt. Bijvoorbeeld; wat levert deze functie jou direct op? Als je hier een helder en enthousiast antwoord op hebt, wordt het voor de recruiter of werkgever interessanter jou aan te nemen.
Stap 5: call to action
Rond je pitch af met een duidelijke conclusie en een pakkende call to action. “Dus, zoek jij een … en wil je meer van me weten? Ik kom er graag meer over vertellen. Bel me voor een afspraak op … of stuur een mailtje naar …”
Nu je aan de hand van de vragen hierboven je pitch geschreven hebt, kun je dit als script gebruiken en je video-cv opnemen. Maar hoe doe je dat nou een beetje ‘professioneel’? Je leest het in mijn volgende blog “Je eigen video-cv maken”.
Zet ‘m op!
Geef een antwoord