Op zoek naar een baan? Wil je echt opvallen tussen al die andere kandidaten? Dan is een video-cv maken een slim idee. Ik leg je in 5 stappen uit hoe jij zelf een ijzersterke video-resumé maakt.
Als recruiter of werkgever moet je vaak tientallen en soms wel honderden cv’s doorspitten als je een vacature openstelt. Je kunt je voorstellen dat zo iemand na verloop van tijd praktisch in slaap valt boven die enorme stapel geschreven cv’s. Maar dan kom jij. Met iets heel anders: een video-cv. Wat een verademing! Met een video-cv val je op. Maar je wilt natuurlijk wel dat jouw kijker geboeid blijft, in plaats van geërgerd afhaakt. Met deze 5 stappen, kun jij een video-cv maken die staat als een huis.
Stap 1: een stabiele basis
Je hebt je video-cv script geschreven en kent deze goed genoeg om zelfverzekerd over te brengen.
Het is natuurlijk fijn als je video stabiel beeld heeft. Heb je een camera tot je beschikking? Dikke kans dat je deze dan op een statief kunt zetten. Heb je geen statief, dan kun je de camera ook op een tafel of in een kast neerzetten.
Zeker als je jouw video-cv zelf gaat opnemen, is het aan te raden de camera stevig neer te zetten. Neem je de video op met een telefoon? Ook hiervoor zijn betaalbare statieven te vinden. Zoek maar eens op ‘telefoon statief’. Dikke kans dat je voor 10-15 euro klaar bent.
Stap 2: wáár ga je jouw video opnemen?
Bedenk goed wáár je de video-cv gaat opnemen. Is deze ruimte een beetje representatief voor jou? Probeer een achtergrond te kiezen die niet te veel afleidt van jouw verhaal. Ligt er geen vuile was op de achtergrond of zijn er andere mensen in de ruimte die een storingsfactor kunnen vormen? Zoek een rustige ruimte op waar je ongestoord jouw verhaal kunt doen.
Hoe zijn de lichtomstandigheden daar? Camera’s zijn doorgaans geen liefhebber van kunstlicht. Je camera zal moeite hebben op jou te focussen en waarschijnlijk eindig je met een geel gezicht. Probeer als dat kan je video in de buurt van een raam op te nemen. Uiteraard richt je de camera niet op het raam, maar zorg je dat jij zelf verlicht wordt door het raam.
Natuurlijk kun je met goed weer ook buiten opnames maken. Pro-tip; maak je video niet in de felle zon. Het harde licht zorgt voor lelijke schaduwen op je gezicht en je gaat er zo moeilijk door kijken. Als het even mogelijk is, wacht dan tot het een beetje bewolkt is. Het licht is dan een stuk flatteuzer en je hoeft niet zo met je ogen te knijpen.
Stap 3: wazeggie? Vergeet het geluid niet!
Als je een video-cv gaat maken is goed geluid bijna nog belangrijker dan stabiel beeld. Een video die net te donker of te licht is, wordt vaak prima getolereerd. Een gele waas of iets te veel ruis is meestal geen probleem, maar een video met slecht geluid wordt vaak direct weggeklikt. Waarom? Omdat audio een enorme invloed heeft op de manier waarop de kijker jouw video ervaart. Zorg dus dat je goed te verstaan bent. Je video opnemen in de badkamer is dus misschien niet zo’n heel goed idee.
Pas wanneer je geluidsopnames gaat maken, merk je hoeveel achtergrondgeluid je dagelijks om je heen hebt. Zeker in de grote stad heb je te maken met verkeer, werkzaamheden of bijvoorbeeld spelende kinderen. Probeer storend achtergrondgeluid te mijden en kijk of je ergens een microfoon op de kop kunt tikken. Misschien kun je er een lenen of huren. Iedere camera heeft doorgaans de mogelijkheid een externe microfoon aan te sluiten. Neem je je video op met je telefoon? Ook hiervoor zijn handige microfoontjes te krijgen en deze hoeven ook zeker niet duur te zijn. Kijk bijvoorbeeld eens naar de RØDE SmartLav+; een lavalier- (of dasspeld)microfoon die je aansluit op de koptelefoonuitgang van je telefoon. Deze microfoon levert een professionele geluidskwaliteit en werkt op Android en iOS-apparaten. Je zult er geen spijt van krijgen.
Stap 4: opnames
Je hebt je locatie op orde, hebt niets tussen je tanden en je haar zit goed. Geluid? Camera? Actie!
Vertel enthousiast maar rustig je verhaal. Zorg dat je niet te vaak “eeeh” zegt of afleidende stopwoordjes gebruikt. Kijk zelfverzekerd in de camera en zorg er vooral voor dat je duidelijk articuleert. Het kan geen kwaad je verhaal een paar keer opnieuw te doen.
Je wilt een goede indruk maken, maar één of twee minuten iemand zien praten kan ook gaan vervelen. Misschien vertel je dat je in je vrije tijd in klimwanden hangt. Dat je honden uitlaat als bijbaantje. Dan is het leuk hier ook wat beelden van te schieten om in je video te monteren. Zo onderbouw je jouw verhaal en ben je niet de hele tijd alleen maar met je gezicht in beeld.
Luister het eens terug om te bepalen of je goed te volgen bent vraag gerust de mening van een ander.
Stap 5: montage
Ben je een een one-take-wonder en heb je jouw hele video-cv in één keer perfect opgenomen? Nice! Heb je jouw video in meerdere delen opgenomen? Dan kun je ervoor kiezen jouw beste takes aan elkaar te plakken in een strakke montage. Dit kan tegenwoordig ook op de telefoon, hiervoor zijn verschillende (gratis) apps beschikbaar.
Montage of niet, probeer in elk geval binnen de twee minuten te blijven. Daarna verslapt de aandacht van je publiek en wordt de kans groter dat de kijker jouw video wegklikt. Als je echt helemaal los wilt gaan, kun je er nog voor kiezen een passend stukje muziek toe te voegen. Kijk uit met muziek waar copyright op rust. Via YouTube kun je veilig muziek kiezen uit hun bibliotheek.
It’s a wrap!
Gefeliciteerd! Je bent erin geslaagd je eigen video-cv te maken. Ik zeg: delen en shinen maar!
Video cv-maken toch overlaten aan professional?
Misschien begon je heel enthousiast aan het maken van jouw eigen video-cv, maar ben je niet tevreden over het resultaat of liep je halverwege vast. Je kunt er ook voor kiezen om jouw video-cv te laten maken door een professional. Neem gerust contact op. Dan maken we er samen wat moois van.
Geef een antwoord